Tips

I <3 Sardinien

3 augusti, 2016

Många har frågat mig om Sardinien och jag tänkte att jag skriver lite om mina upplevelser av ön. För mig är Sardinien i första hand är en sol- och badö. Det finns såklart också  diverse kulturella sevärdheter, och en del fina gamla städer som kan vara charmiga att strosa i. Vi brukar försöka varva strandhänget med annat för att inte bränna oss alldeles.

Sardinien är nog fantastiskt var på ön man än bor. Vi har provat på en del olika kuster, som alla varit härliga och ganska olika. Alla gånger har vi flugit till Olbia, på nordöstra sidan. Ett par gånger har vi bott norr om Olbia, och i år sydöst om. Helt makalösa, ofta långgrunda, stränder med vit sand och helt klart vatten. Perfekt för barn som man vill ha uppsikt över. Vi hyr alltid bil och brukar testa nya stränder varje dag (och poängsätta!) och så hittar man såklart favoriter att återvända till.

sardinienstrand3

sardinienstrad

Olbia är en typisk turistig men charmig liten stad. Absolut värd ett besök. Det är där jag köper mina fabulösa sandaler. Går inte att missa butiken om man strosar utmed huvudgatan. Annars, en och annan kyrka, italiensk glass, tveksamt klädmode, grejer gjorda av bark och annat i turistväg.

glass

sardiniensandal

Från Olbia har vi kört västerut och bott vid kusten åt Sassari till. Härliga stränder där också, dock inte lika långgrunda. Blir djupt snabbare, så bra med simkunniga barn.

sardinienstrand2Är man i de här delarna kan man besöka ”paradisstranden” Stintino. Vi gjorde så, tillsammans med en miljon andra turister och italienare. Lika med väldigt trångt och svårt att hitta parkering. Men för all del fint. Ta med snorkel och cyklop!

sardinien1

sardinien2

Det har också blivit en och annan liten kuststad som hänger på klippor och som ofta har en borg högst upp där man kan strosa runt och kolla, fika och få svindel.

sardinienborg
Sassari är en större stad som man gärna tillbringar en dag i. Gammal och fin arkitektur. Finns allt från mindre charmiga butiker till Zara om man så önskar. Vi hittade det bästa pastastället när vi har där. Glöm inte siestan då de allra flesta butiker stänger mellan 13.00 och 17.00.

sardiniensassari

sardiniensassari2

Alghero besökte vi också en dag. Också your typical turiststad. Såg sandaler där också. Längre än så sträcker sig inte min erfarenhet av staden.

I år testade vi även södra delen av Sardinien. Hyrde hus en timme från Cagliari. Lika fina stränder här, både långgrunda och brantare. Cagliari är också värt ett besök. Vi shoppade loss. Och åt god pizza.

pizza

Några gånger har vi åkt till äventyrsbad när vi varit på ön. Oftast för att det har varit blåsigt väder och man inte kunnat bada i havet. Det finns några stycken. Gillar man vattenrutschkanor av alla de slag är det en kul aktivitet för hela familjen.

sardinienbadland

sardinienbadland2

badland

Agriturismo har vi provat på ett par gånger. Det är restauranger på gårdar och jordbruk som serverar det som odlas och föds upp. En bestämd meny serveras, ofta 10-15 rätter. Vi har haft med oss ungarna och det fungerar bra. Alltid pasta och bröd med, så dom klarar sig. Men se upp för komagen!

agro

Det finns många häftiga landskap och mycket berg med slingrande vägar som är värda att se och uppleva. Eftersom vi har bott på olika ställen under våra vistelser har vi rest kors och tvärs över ön med bil ganska mycket. Också ett slags nöje!

Vingårdar, båtturer, outlets av varierande slag, visit i lyxområdena och grottvandring – det går att roa sig på alla möjliga sätt. Beroende på var i Sardinien ni reser tycker jag att ni ska ta med er Lonely Planet eller The Rough Guide som tipsar om diverse sevärt och besöksmål i området. Jag och familjen tycker att Sardinien är en fantastisk ö. Vi har provat Sicilien också, inte dum den heller men jag tror att Sardinien vinner!

sardiniensist

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mia 4 augusti, 2016 at 06:39

  Tack snälla för Sardinien -tips! Har blivit väldigt sugen på att åka dit genom dina bilder 🙂
  Hur har ni bott? Hyrt privat?

  • Reply Linda K 4 augusti, 2016 at 09:10

   vad roligt! jag blev helt nostalgisk igår när jag satt och kollade på foton, skulle kunna visa hur många som helst 🙂 vi brukar hyra hus eller lägenhet via homeaway.com, har fungerat jättebra.

 • Reply Åsa 4 augusti, 2016 at 10:43

  Hallå, tack! Precis vad jag hade tänkt be om? Sardinien får det bli nästa år!

  • Reply Linda K 4 augusti, 2016 at 12:45

   jaaa! åååk! 😀

 • Reply Diana 6 augusti, 2016 at 12:38

  Stort tack för ypperligt Sardinien-inlägg! Nu vill man ju ta sig dit pronto!

 • Reply Jessica E 6 augusti, 2016 at 20:46

  Tack!

  Nu blir jag ännu mer sugen på att dra till Sardinien med familjen!! Blir sommaren 2017!!

  • Reply Linda K 6 augusti, 2016 at 21:02

   vad kul, bon voyage!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.