Djupa tankar Tips

En Fourfitters bekännelser

25 augusti, 2015

Nu när min utmaning är till ända har jag fått reflekterar över veckan. Så här har det sett ut:

Jag har funderat över just det som Four Fit Challenge handlar om en längre tid. Satsa på kvalitet och färre plagg i klädkammaren snarare än att springa och köpa nytt varje gång lönen kommer. Jag är duktig på att fynda fina kläder på Tradera, Blocket och eBay, och någon enstaka gång i fysiska second hand-butiker. Men det som gjorde att jag verkligen kände att jag ville anta utmaningen var miljötänket. Jag har varit dåligt insatt i vilken miljöbov kläder är, hur det inte går att återvinna alla material. Det stör och bekymrar mig att jag och vi saboterar det som mina och våra barn kommer att leva i i framtiden.

Jag valde fyra plagg av god kvalitet som jag vet att jag trivs i. Och det gick över förväntan. Ingen har sagt något till mig om att jag har samma plagg dag ut och dag in. Jag har själv känt att det varit helt ok, och blivit ännu duktigare på att tänka ut passande accessoarer. Sjalar är min bästa vän sedan tidigare, de går ju att göra massor av. Jag har plockat fram smycken som inte använts på evigheter. Skor kan verkligen förändra en outfit. Till och med en magväska har gjort entré!

Det är roligt hur personer i min omgivning reagerar. Jag har fått många glada tillrop och peppande kommentarer på min blogg, Instagram och Facebook. Folk som tycker jag är modig (!?) och folk som skriver att dom aldrig skulle klara det själva. En del som berättar hur dom själva tänker kring kläder och miljö, och tipsar om bra saker. Andra som blir peppade att själva anta utmaningen. Någon frågade om det inte blir en massa tvätt som väger upp för miljöboveriet. Jag har valt att hänga ut kläderna på vädring efter en dags användande. En annan sa att det är väl ingen konst, jag har alltid samma kläder. Ja det är väl så, de som känner att det ÄR en utmaning är väl de som verkligen behöver anta den.

Hur har jag själv reagerat då? Jag har funderat mycket under veckan som gått. På min klädkonsumtion. På hur många plagg som känns rimligt att äga. Fler än fyra, kan jag konstatera. Men färre än 40 skulle funka. För mig. De där plaggen jag VERKLIGEN älskar och känner mig bekväm i. För visst finns det spontanköp som ser coola och roliga ut men som efter en eller ett par gångers användning mest hänger där och ”värmer” klädkammaren. Jag har tidigare sett på klädkonsumtion som en ekonomisk fråga. Nu har jag börjat blanda in miljötankar också, vilket känns mycket mycket bättre. Och faktiskt mycket viktigare.

Jag har en kollega som hoppade fallskärm i helgen. DET är modigt. Att anta Four Fit Challenge kräver långt ifrån samma mod. Men det är en klok grej att testa. Det är inte svårt. Det gör inte ont. Det får oss att tänka till. Jag är glad att jag gjorde det.

Med vänlig hälsning
Linda, Fourfitter

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Uörica 25 augusti, 2015 at 20:36

  Kul att följa din vecka med 4 plagg! Jag och kollegan ägnar oss just nu åt samma sak och då främst för att ”nyktra till” gällande klädkonsumtion och miljöpåverkan.

  • Reply Linda K 26 augusti, 2015 at 08:53

   kul! bra uttryck, att nyktra till. lycka till med utmaningen 🙂

 • Reply Linda 26 augusti, 2015 at 16:27

  Bra, tycker jag!
  Viktigt att föra över dessa tankar på våra barn och ungdomar med tanke på den konsumtionshets som vi lever i (och ja, jag är en del av den också…)

  • Reply Linda K 27 augusti, 2015 at 09:45

   förhoppningsvis kommer våra vuxna barn vara ännu klokare och skaka på huvudet åt hur mamma och pappa betedde sig.

 • Reply Annanym 29 augusti, 2015 at 14:41

  Några få dagar efter du skrivit detta inlägg ska du köpa nya NB sneakers???? När du redan har flera par fina och sparsamt använda sneakers?
  Det är något lite sjukt med ditt konsumerande…….

  • Reply Linda K 29 augusti, 2015 at 16:17

   Märkligt att du känner till mina skor och hur jag använder dom. Bara för att jag visar bilder på skor eller plagg i bloggen betyder det inte att jag ska köpa. Men du, det är ok. Jag irriterar mig också på bloggare jag inte vet så mycket om eftersom jag bara läser deras bloggar och de sällan säger allt om deras liv. Det är mänskligt.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.