Djupa tankar

En del vill, en del vill inte och andra kan inte

10 november, 2016

Idag firar barnens skola 90 år. Det ska firas och barnen uppmanas att klä sig ”gammaldags” och ha med sig matsäck a la samma anda. Dottern gick in med liv och lust för uppgiften och ser idag ut som en riktig Junibackens lilla Madick. Sonen vägrade.

Jag lämnade Tilde på skolan i morse, hjälpte henne att svida om till klänning och förkläde. Det var fullt med utklädda barn och lärare överallt. Utom en kille i dotterns klass. Hörde hur han sa att vi hade inget sånt hemma.

När jag skulle gå ut från skolan såg jag en annan, lite äldre, kille som stod och såg ledsen ut. Med en tår på kinden. Jag gick fram och frågade hur det var med honom.  Mamma tvingade mig att vara utklädd snyftade han. Jag berättade att jag hade sett jättemånga som var utklädda och att jag tyckte han såg fin ut. Det spelade ingen roll, ingen annan i hans klass skulle klä ut sig och han skämdes så.

Då gjorde jag en kanske inte vuxen grej. Jag sa till killen Vet du, jag tycker att man ska vara utklädd om man själv vill och tycker det är roligt. Har du vanliga kläder att byta om till? Jo det hade han ju.  Då tycker jag att du ska byta till dom. Jag följde med honom till en toalett där han kunde svida om. Sen får hans mamma säga vad hon vill.

Jag får ont i hjärtat både för killen som inte ”hade nåt hemma” och för killen som tvingades till något han inte ville och skulle ha skämts för inför sina klasskompisar. Jag tycker att det är en kul idé att fira med en förr-i-tiden-dag, men det måste blir bra för alla. Svårt!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Kajsa 10 november, 2016 at 11:36

  Det var fint gjort av dig tycker jag! Helt rätt <3

 • Reply bettan 10 november, 2016 at 12:42

  Åh vad bra gjort! Herregud man måste väl inte klä ut sig för att föräldrarna vill

  • Reply Linda K 10 november, 2016 at 13:37

   men verkligen. visst kan det vara situationer när föräldrarna måste bestämma men när det är något som ska vara roligt måste man ju lyssna in barnet!

 • Reply Sara 10 november, 2016 at 13:34

  Tvinga aldrig barn om de inte vill till den här sortens grejer. Läste förövrigt en mammabloggar som lät sin dotter välja kläder på vardagarna men på helgerna bestämde mamma. Dotterns egna val passade tydligen inte in i mammas bloggbilder. Tyckte det kändes lite kränkande av ett barn som ändå var ca sex år. Okej att kläderna måste funka praktiskt kan man inte låta barn få klä sig i det de tycker är fint annars?

  • Reply Linda K 10 november, 2016 at 13:39

   usch och fy för sånt. jag undrar ibland när jag ser barn klädda i dyra märkeskläder om det är vad de själva trivs i och om dom får leka som barn gör i dem? lite sorgligt och dumt.

 • Reply mickis 10 november, 2016 at 16:38

  Tycker också att det var bra gjort!
  Tycker dessutom att skolan kan ha ett litet ”lager” inför sådan här dagar just för dem som ”inte har hemma”.

  • Reply Linda K 10 november, 2016 at 21:14

   ja, det är möjligt att det fanns det. Bra idé om inte!

 • Reply Linda 11 november, 2016 at 11:00

  <3

 • Reply JessicaE 11 november, 2016 at 14:22

  Bra och fint gjort av dig!! Gillar också skolans firanden men då bör man ha en liten kläd-buffert för de mindre barnen som kanske inte har möjlighet att ta med sig saker/kläder hemifrån och så kan de låna av skolan. *

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.