Helt apropå Lista

Hjälp småfåglarna också

24 september, 2015

Jag fick ett mail från Granngården med tips om hur man kan hjälpa småfåglar i vinter. Minimal insats – småfåglar överlever.

 • Börja mata fåglarna redan på hösten, så fåglarna hittar din trädgård innan vintern. Glömmer du fylla på mat försvinner de kanske till grannen.
 • En varierande trädgård med både kortklippta ytor och vildvuxna områden där blommor, olika sorters gräs och ogräs får frodas är allra bäst. De vilda ytorna lockar till sig insekter som fåglarna äter och en kortklippt gräsmatta lockar till sig arter som sädesärla och trastar som gärna pickar efter mat där.
 • Ha vatten i trädgården. Finns det inte naturligt kan du bygga en damm eller sätta upp ett enkelt fågelbad.
 • Fågelholkar är uppskattat och många småfåglar häckar gärna i dem. Holkhålets storlek är avgörande för vilka arter som flyttar in. En liten blåmes flyttar till exempel inte in i en holk med stort hål vilket exempelvis en talgoxe gärna gör.
 • Vill du locka till dig flera olika sorters fåglar under vintern är det också en fördel att ha flera foderplatser med automater eller fågelbord och att lägga ut olika sorters mat.
 • Fågelmatare ska vara utformade så att maten hålls torr och fåglarnas spillning inte hamnar i den.  Fågelmatare med skyddsnät som stänger ute större fåglar, katter och andra smådjur är givetvis positivt.
 • Rent näringsmässigt så är feta solrosfrön, hampfrön och jordnötter optimala för våra småfåglar. De flesta fåglar gillar även bröd men det innehåller inte alls lika mycket näring. I synnerhet under vinterhalvåret är det därför extra viktigt att inte enbart lägga ut bröd.
 • När det är kallt gör fåglarna av med extra mycket energi, talgbollar är därför livsnödvändiga för de flesta fåglar under vintern.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Emma 24 september, 2015 at 11:15

  Jag tar mig friheten att lägga in ett litet OBS.
  Om en bor i ett område där det finns problem med råttor (typiskt Stockholms området) så ska en tänka på att en även matar råttorna när mat till småfåglarna ställs ut. Jag själv fick en lektion av Anticimex vår första vinter i hus(och fick omedelbart plocka bort mina talgbollar). Även om du själv inte har problem med råttor så kan det vara schysst att kolla runt med grannar, trist om den ena kämpar med att bli av med ratsen, samtidigt som den andre göder dom. Ni fattar 🙂

  • Reply Linda K 24 september, 2015 at 12:36

   ja jäklar, alltid är det nåt. vi har också märkt av att det kan finnas fler intressenter (ekorrar och rådjur gillar fågelmat! och råttorna såklart…) vad gäller mat och vinter. svårt. än så länge har vi dock prioriterat fåglarnas väl, men som du påpekar visst behöver man ta i beaktande om grannen gör motsatsen. tack för tanken!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.