Djupa tankar

Skratta först, gråt sedan

11 december, 2020

Jag läste ett inlägg och tusen kommentarer i Ebba Klerberg von Sydows blogg. Om att hon blev ledsen över en kommentar om hennes bokskrivande:

Ni gör ju inte särskilt bra reklam för boken varken i podden eller här. Det känns inte som den är så genomtänkt utan mest ett hafsverk i panik.

Ebba skriver i inlägget att dom jobbat med den kommande boken i månader. Slitit häcken av sig för att få den klar.

Sen lyssnade jag på Säker stil-podden. Där Ebba och Emilia skrattar ihjäl sig över att dom typ skrivit en tredjedel av boken när deras förläggare hörde av sig och undrade när hon kunde få ett utkast. Om en vecka! svarade Ebba. Dom fnissar över att dom inte gjort något åt bokskrivandet på hela sommaren. Att dom jobbar bäst under press.

Så två tredjedelar av boken de ska ge ut ska skrivas klart på en vecka? Det känns inte jätteseriöst. Det känns faktiskt lite hafsverkigt.

Ebba får såklart massor av kärlek i kommentarerna, och den ifrågasättande kommentaren får hat. Jag tycker dock att den är befogad. Vad tycker ni?

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Cecilia 11 december, 2020 at 19:59

  Jag håller med dig, men det fungerar på grund av kända namn och en trogen följarskara.

  • Reply Linda K 11 december, 2020 at 20:32

   tror det också. jag kommer så klart att köpa boken, men det känns sådär när dom uttrycker sig så i podden. som att dom vispar ihop den på en vecka.

 • Reply Sandra 11 december, 2020 at 22:59

  Håller helt med dig! Lyssnade på podden och fick samma känsla, läste sen i bloggen. Har varit en Ebba-älskare sedan starten men börjar tyvärr känna att det är för mycket reklam, pengar inblandat nu. Känns inte äkta! Går inte att jämföra mitt liv (heltidsjobb och två småbarn) med hennes, hur hinner hon?! Podden har varit favvopodd sedan länge men nu orkar jag knappt lyssna på alla avsnitt längre….

  • Reply Linda K 12 december, 2020 at 11:44

   just så känner jag också. känner inte alltid heller att deras hållbarhetsfilosofi lirar med hur dom verkar leva/shoppa. trist, gillar ebba.

   • Reply Sandra 12 december, 2020 at 21:59

    Exakt!! ..och håller med, gillar egentligen Ebba fortfarande! Men känns lite med träningen som att kan hon, kan alla! Jag har inte råd med en dietist, hinner inte köra tennis och pass med PT flera gånger i veckan utöver andra pass. Bara att få ihop 10.000 steg är svårt med lämning/hämtning + endast jobb hemifrån nu. Blir då istället provocerad = trist!!

    • Reply Linda K 13 december, 2020 at 16:10

     tänker också på det, när dom berättar om PT:ar, skönhetsbehandlingar, manikyr varannan vecka, härliga nya dyra plagg eller väskor. deras liv skiljer sig så mycket från oss svenssons och ibland sticker det ju lite i ögonen.

 • Reply Sara 12 december, 2020 at 08:21

  Jag tänkte när jag läste Ebbas kommentar att hon tog åt sig lite väl mycket. Antingen är det precis som kommentaren säger och de stressar fram en bok (som kanske ändå blir jättebra, vad vet jag) eller också är det Ebba och Emilia som har uttryckt sig klumpigt och överdrivet i sin podd och då borde de ta till sig av den feedbacken och bemöta den på ett sakligt sätt och fundera på hur de uttrycker sig i framtiden. Men samtidigt är de förstås bara mänskliga och negativ feedback är aldrig lätt att hantera.

  • Reply Linda K 12 december, 2020 at 11:45

   verkligen så. jag gillar deras böcker hittills och kommer säkert gilla den här också. kanske tar dom lärdom av detta och funderar på hur dom ska uttrycka sig? 🙂

 • Reply Åsa 12 december, 2020 at 09:51

  Jag håller med! Ebba är en av alla bloggare jag slutat följa när bloggen bara handlar om reklam. Ebba slutade jag iofs följa för att jag tyckte att hon tappade i trovärdighet i samband med upplägget av ett av hennes större reklamsamarbeten.

  • Reply Linda K 12 december, 2020 at 11:46

   hon syns i väldigt mycket reklam. det är väl hennes jobb i och för sig, men för mycket av det blir tröttsamt.

   • Reply Åsa 12 december, 2020 at 13:36

    Ja, så är det absolut och det köper jag. Jag förstår att man behöver samarbeten när det är ens jobb och inkomstkälla, och det är nog en svår balansgång emellanåt. För min del handlar mycket också om trovärdighet.

    Ps. Vill bara säga att jag gärna skulle kommentera oftare om min mobil/webbläsare (eller vad det nu är som gör att vissa uppgifter fylls i automatiskt) kom ihåg mina uppgifter . Men det gör den inte trots att jag fyllt i det. Ds.

    • Reply Linda K 12 december, 2020 at 20:41

     instämmer helt! äsch då, men då är du med mig i tanken ibland ändå 🙂

 • Reply Cecilia 12 december, 2020 at 10:01

  Som förläggare (inte för den här boken dock) blir jag lite provocerad av den slappa inställningen. Det finns så många författare som sliter med sina manus i år, och för dem är bokskrivandet en oerhört seriös sak. Men det finns en viss utgivning (som blir allt större) där ett känt namn på omslaget är betydligt viktigare än texten och där det är andra som ser till att manus blir färdig bok.

  • Reply Linda K 12 december, 2020 at 11:47

   ja när dom har så många följare som garanterat kommer att köpa boken skulle det vara trevligt med lite större engagemang. Nu känns det som att dom skrattar bort det och hafsar ihop nåt. Hoppas inte känslan i boken blir så!

 • Reply D 12 december, 2020 at 22:46

  Syns liksom ikke den kommentaren var så ille heller… en sånn ting en kollega kunne sagt til meg uten at jeg hadde blitt lei meg. Noen gange er jo fakta fakta. Ja, kanskje de «løy» i poden, men det var jo det de sa der!

  Mye stygge kommentarer ute og går, særlig i svenske blogger, men denne var jo ikke på kanten akkurat.

  • Reply Linda K 13 december, 2020 at 16:11

   håller med, det var ju en helt saklig kommentar, inget hat. sen kom det väl fler kommentarer som inte var så snälla i och för sig. men jag tror man får vara lite mer hårdhudad än så om man kastar sig ut i kändisskapet 😉

 • Reply bettan 13 december, 2020 at 15:37

  Jag har gillat Ebba. Numera är jag så innerligt trött på hennes hurtbulleuppsyn, stress och ”nu kör vi”. Tycker hon har tappat sitt genuina uttryck. Massor av reklam och jo-men-visst det är hennes jobb. Ibland undrar jag hur alla dessa ”påverkare” ska förklara om X antal år över vad de är stolta över i sitt jobb när det begav sig? ”Jag gjorde reklam för randiga pyjamasar och skrivböcker med namn på pärmen. och det är jag himla stolt över”.
  Oj nu gick jag igång och visade upp en tråkig sida av mig 😉

  • Reply Linda K 13 december, 2020 at 16:12

   man blir ju lite trött. säkert avundsjuk också, men jag håller helt med dig. Nu kör vi på göteborska ger mig rysningar…

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.