Helt apropå

Ta av dig skorna?

12 februari, 2017

Som lyssnande på diverse podcast hör jag att många förespråkar skor på inomhus. Alltså skor som vistats utomhus stannar på inne. För att det är fånigt att behöva ta av sig sina snygga klackar som hör till outfiten. Och att man får stå ut med klackmärken och smuts på golven när man har gäster.

Jag kan stå ut med att gästerna tar med sig inomhusskor, som jag då räknar med är rena. Min man är allergisk mot klackar inne, men det tycker jag är ok. Däremot att stövla in med grus och hundskit från gatan i vårt kök och vardagsrum? Som smutsar ner mattorna? Inte så sugen på. Nu upplever jag inte det som ett problem, folk brukar ta av sig skorna hemma hos oss. Jag skulle heller inte behålla skorna på när jag är gäst hos någon. Möjligen ta med mig inneskor om outfiten kräver det.

Hur resonerar ni?

 

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Lena 12 februari, 2017 at 14:54

  Har jag skor är det rena inneskor. Skulle inte uppskatta om en gäst gick in med ytterskorna hemma hos oss.

 • Reply Mis(s)match 12 februari, 2017 at 16:17

  Som holländare är jag van med rena skor inomhus. Jag brukar göra rent mina yteskor med en duk på vår /sommar /höst men byter till inomhusskor på vintern. Inga hårda klackar för att inte förstöra trägolvet. Jag går aldrig barfota eller i strumpor inomhus. Mina barn går i tofflor eller strumpor.

  • Reply Linda K 12 februari, 2017 at 18:55

   hemma går jag barfota eller med tofflor, mest för att det är kallt på golven!

 • Reply Nettan 12 februari, 2017 at 17:39

  Jag håller fullständigt med dig, inga skor inomhus, enda undantaget medtagna rena, torra inomhusskor.
  Allergisk mot skor inomhus.

  • Reply Linda K 12 februari, 2017 at 18:56

   skönt att jag inte är ensam! 😀

 • Reply Sara 12 februari, 2017 at 18:20

  Är det där inte en överklassgrej att gå med skor inne? Det anses liksom lite tarvligt att gå i strumplästen. Sedan ser man också folk på Östermalm som halkar runt i snömodden i lågskor. Man anser sig säkert lite kontinental också eftersom det är vanligare i övriga Europa att behålla skorna på. Dessutom misstänker jag att många inte städar själva i de kretsarna.

  • Reply Linda K 12 februari, 2017 at 20:13

   så kan det nog vara, tror jag också. lite fancy smanchy sådär.

 • Reply Sara 12 februari, 2017 at 18:29

  Glömde säga att jag själv kommer från arbetarklass där man vid finkalas hade på sig inneskor men inte annars. Eventuellt hade man innetofflor på sig. Själv går jag oftast i strumplästen. Det tycker jag är skönast.

 • Reply Karin 12 februari, 2017 at 20:58

  Självklart, med skopåsen i handen påväg till fest/kalas. Det tycker jag såklart hör till god sed, alternativet du hört om låter otroligt fjantigt och som en ”film-variant”.

 • Reply Åsa 13 februari, 2017 at 08:17

  Brukar inte kommentera (lat), men nu så! Jag bor i England sedan ett antal år och här går folk nästan alltid in med skor på. Hade precis köpt ny matta när en kompis hälsade på, han gick rakt in i vardagsrummet och klev runt på min nya matta med skor på. Fattar inte hur man kan tycka det är ok. Som du säger, rakt in från gatan, med hundskit, smuts och kanske värre saker. Min pojkvän är från Spanien och vi är där ganska ofta. Ingen tar av sig skorna där heller. Ok om man rengör skorna noga/ byter om till andra om det är en finare tillställning typ nyårsfest, men annars helt korkat tycker jag.

  • Reply Linda K 13 februari, 2017 at 08:36

   ja det verkar vara vanligare med skor på i vissa länder. man kanske får ta seden dit man kommer, men ur hygiensynpunkt har jag svårt att fatta det där med skor på inne. ganska ofräscht ju.

   Och, tack för kommentaren! 😀

 • Reply Åsa 13 februari, 2017 at 10:15

  Tycker inte alla (egentligen) att det är ofräscht att gå runt ute i allt möjligt och sen ta med sig det i? Och dessutom behöver iaf jag lufta mina fötter emellanåt… När det är party är det ju en annan sak, iaf med luftningen. Jag har köpt ett par skor med klack, men klacken är lite bredare och sulan är av gummi. Iaf, sulan gör inte märken så det är mina ”inne-finskor”. För det är ju samtidigt lite tråkigt att vara uppklädd och sen gå runt i strumpbyxor typ.

  • Reply Linda K 13 februari, 2017 at 12:57

   smarta inneskor! instämmer i att det inte känns jätteparty att gå runt i bara strumpbyxor. Inneskor är grejen alltså!

 • Reply Sanna 13 februari, 2017 at 10:18

  Jag är fullständigt med dig! Allra värst för min del var den perioden då jag hade småbarn som kröp på golvet. Och noll förståelse från svåger och svägerska som kom straight up från ofräscha trottoarer och skrapade lite ansträngt på hallmattan efter försynt påpekande. Nej, dom väljer bort lyhördheten då minst sagt.
  Hur hanterar jag sådant? Några tips?

  • Reply Linda K 13 februari, 2017 at 12:56

   Hm, svårt att få fram det på ett bra sätt. Kanske bara säga rakt ut att jag vill att ni tar av er skorna eftersom… själv skulle jag verkligen inte knalla in hos någon med skitiga dojor.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.