Helt apropå

Sånt man säger

27 september, 2016

Det gör man ju. Använder uttryck och fraser om och om igen. Som sånt här:

Gör det nu har du det gjort. Det säger jag typ varje dag till mina barn. Gör läxan nu så har du det gjort. Plocka upp dina kläder så har du det gjort. Ja, har man gjort det så har man. Inga konstigheter.

Ät ordentligt så du står dig. Något i den stilen sa ofta min farmor. Att man skulle få i sig tillräckligt med mat så man orkade länge. Det har jag justerat något och kan ofta fråga rent allmänt Står du dig? till barnen. Och dom fattar precis vad jag menar.

Kommer dag kommer råd. Kan man ju slänga ur sig lite nu och då och komma undan med. Och verka ganska till åldern.

Det står inte på. Här kommer en wikipediaförklaring:  Idag är det många som inte känner till uttrycket, även om det går att räkna ut vad det betyder. Albert Engström beskriver t ex hur han får god vind i sin båt, så att: det stod inte länge på förrän jag kastade ankaret utanför hans pampiga sjöbodar. ”Det dröjde inte länge” alltså, eller ”snart”. Min man tycker det är jättekonstigt att säga så jag säger det jätteofta till honom.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Petra 27 september, 2016 at 15:52

  Tycker även att : ”man tar sig för pannan” och ”man har inte roligare än man gör sig” är något som bör nämnas i sammanhanget, mina kollegor mobbar mig grovt över slika uttalanden

  • Reply Linda K 27 september, 2016 at 20:36

   man tar sig för pannan måste jag börja använda! 😀

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.