Helt apropå

Grattis Linda! Tack Linda!

20 juni, 2016

Dagens namnsdagsbarn, det är jag det. Det firas med en massa informativ fakta:

Kvinnonamnet Linda är en kortform av andra namn som slutar på -linda eller -linde, exempelvis Belinda, Rosalinda och Sieglinde, som i de flesta fall har engelskspråkligt och från början tyskt ursprung. Slutdelen anses komma från tyskans lind – ”liten”, ”späd”, ”vek”. Kortformen blev populär i Europa slutet av 1700-talet, och har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Det var här länge ovanligt och fick sin första egentliga popularitetsperiod först på 1950-talet. Det stora genombrottet kom dock på 1970- och 1980-talet då namnet ökade tiofaldigt och tidvis var ett av de 3-4 vanligaste namnen på unga flickor. Det minskade sedan snabbt under 90-talet och finns nu i början på seklet inte längre bland de 100 vanligaste flicknamnen.Det fanns 31 december 2004 totalt 50 483 personer i Sverige med förnamnet Linda, varav 38 368 hade det som tilltalsnamn.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Stefan 20 juni, 2016 at 08:09

    Grattis på namnsdagen Linda?

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.