Djupa tankar

Klädsel kavaj

11 maj, 2016

Tamejtusan om vi inte blivit bjudna på festligheter i sommar, jag och maken. En sån där festlighet där man får lov att åka iväg och sova på hotell och klä upp sig. Närmare bestämt, klädkod: kavaj. Och vad innebär det nu då, måste jag googla.

Kavaj – Damer: Observera att order Kavaj här är en benämning på en klädkod, och alltså inte vad man som kvinna ska ha på sig (ha ha ha, så mycket förstår jag!) . Som nämnts ovan så hade tidigare klädkoden kavaj som innebörd mörk kostym för herrar, och för damer var det då mörk kostymklänning som gällde. Idag, då klädkoden fått en lite annan innebörd, så är det givetvis så att man även som kvinna kan klä sig mindre formellt.

Vad gäller klädkoder för kvinnor så finns det inte lika mycket regler som för män, men tänk ungefär såhär:

  • Finare vardag. “Om en man klär sig i ljus kostym, hur uppklädd är han då?” Som kvinna bör du känna dig lika uppklädd. Detta beror ju dock självfallet på vad man är van att klä sig i till vardags.
  • Klänning, kjol, byxdress eller dräkt. Det ska vara elegant men inte lika uppklätt som en mörk aftonklädsel. Klänning eller kjol ska minst gå ned till knäna, men inte vara golvlång. Inga bara axlar. Sparsam urringning.
  • Snygg byxa och top fungerar.
  • Smycken kan göra stor skillnad och ge ett mer eller mindre formellt intryck, beroende på stil.
  • Precis som herrar kan bära mörk kostym när det står kavaj som klädkod, så går det bra för kvinnor att ha mörk kostymklänning. Det är aldrig fel, men man kan försöka känna av hur formell tillställningen är. Äger den rum på kvällen så kan man tänka en högre formell nivå.

Jag känner spontant att jag vill ha klänning. Men, mina vänner, allt kan hända och jag kommer att hinna ändra mig 300 gånger.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.