Tips

Ett förbannat bröd

13 februari, 2017

En kollega hade med sig ett bröd för ett par luncher sedan. Det såg väldigt gott ut och hon lovade att dela med sig av receptet, och nu har hon gjort det.

Jag är inte känd för att drälla ut recept här i bloggen, men jag gillar formuleringarna i det här. Brödet utlovas dessutom vara ”för jävla gott”, så testa gärna!

4 dl havregryn
8 dl mjölk – standardmjölk för fan!
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör (jag brukar micra skiten, ingen framförhållning här inte)
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl

Ugn 225 grader.
Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull och koka upp till typ gröt, ta av från plattan. Häll i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader (detta brukar jag skita i – ingen aning om hur 37 grader känns).

Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin. Ha i lite av havregrynsröran tills jäst-helvetet löses upp.

I med resten av ingredienserna. Inte allt mjöl i taget för fasen! Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Smeta ut deg i någon slags plåt – ha bakplåtspapper under om du är smart…. Dela sedan upp degen i valfritt antal bitar – det stod 20st bitar i receptet men vi är ju rebeller! Strö över lite mjöl och orka jäsa 30 minuter till – det blir så mycket bättre då. In med skiten i ugnen i ca 20-25 minuter.

Hoppas det smakar!

Du kanske också gillar...

4 kommentarer

  • Svara bettan 13 februari, 2017 at 17:07

    Amen för satan detta verkar vara ett sjuhelsikes recept. Ska absolut prova!

    • Svara Linda K 13 februari, 2017 at 19:16

      satan i gatan, gört!

  • Svara Pernilla/I will not keep calm 13 februari, 2017 at 20:04

    Haha, jag gillade receptet!

  • Kommentera